Activitats

 

Nits de les Papallones 2023_15, 16, 17 18 i 19 de juny

Per dinovena vegada ens plau convocar les Nits de les Papallones a Catalunya i Andorra. Ja sabeu quin és l’objectiu que es persegueix: sortir a deixar els paranys de llum per observar papallones nocturnes i elaborar llistes tan completes com sigui possible, que ajudin a un millor coneixement dels nostres lepidòpters nocturns. Les dates triades són les mateixes que proposen els col·legues que organitzen les European Moth Nights (EMN-2023), ja que quan organitzem les nostres no volem deixar de sumar-nos a les que se celebren a tot Europa. Quan falten deu dies, no volem demorar més la convocatòria de l’activitat, perquè tots us aneu preparant per participar.

Les dates seran: dijous 15, divendres 16, dissabte 17, diumenge 18 i dilluns 19 de juny de 2023. La lluna nova s’escau el dia 18 de juny i, per tant, els dies triats seran òptims per mostrejar. De les primeres edicions ja han estat publicats els informes corresponents. Els cinc últims els podeu consultar als butlletins de la SCL següents:

Com sempre, trobareu adjunts una sèrie de documents que podeu consultar en aquest ordre: INSTRUCCIONS CMN-2023.pdf, en què es donen les normes bàsiques per a la recollida de dades. FITXA DE CAMP CMN-2023.pdf, que és el formulari per a la recollida de dades al camp. Ep! recordeu que té dues cares. També, per aquells que voldreu introduir personalment les dades a l’ordinador: LOCALITATS CMN-2023.xls, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les dades geogràfiques, meteorològiques, etc., de les localitats mostrejades. ESPÈCIES CMN-2023.xls, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les llistes d’espècies censades en cada localitat.

Com l’any passat s’ha elaborat un pòster anunciant l’activitat. Ja sabeu que la tria de les localitats és totalment lliure però, per si us pot interessar, us indiquem les deu comarques que hores d’ara han estat menys mostrejades: Baix Penedès (21 espècies), Terra Alta (22), Urgell (22), Selva (30), Pla de l’Estany (36), Tarragonès (40), Montsià (52), Maresme (65), Alt Penedès (79) i Vallès Occidental (79).

Només ens queda animar-vos a tots a participar i a donar la màxima difusió a aquesta activitat entre totes les persones que penseu que poden tenir algun interès per les papallones nocturnes. Recordeu que un dels objectius de les nits de les papallones, tal com nosaltres les entenem, és descobrir noves «vocacions» i donar a conèixer la SCL. Aquesta activitat s’està significant per ser una de les més participades pels socis de la SCL.

Que això continuï sent així depèn de tots. Animeu-vos a sortir al camp a observar papallones nocturnes! Com sempre, si teniu qualsevol dubte, podeu escriure a les adreces següents: Jordi Dantart (jdantart@xtec.cat); Jordi Jubany (jubany@fontanillas.com).


Mes i data

Activitats de la Societat Catalana de Lepidopterologia per a l’any 2023

Març, 4
Dinar inaugural de la temporada 2023
Lloc: Restaurant Can Rafael, situat a Seva (Osona)
Hora: 13.30
Ja heu rebut informació sobre aquesta activitat.
Març, 25
Sessió científica (en preparació)
Hora 11.00

51a. Assemblea general de la SCL
Lloc: sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum)
Hora: 12.30
Juny, 15-19
Dinovenes Nits de les Papallones (CMN-2023)
Aquesta activitat s’organitzarà amb les mateixes premisses que en les edicions anteriors. Més endavant rebreu informació detallada.

Setembre, 30
Termini de lliurament dels treballs i notes pel butlletí 114
Octubre, 28
Sessió científica. Cinquena trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya
Lloc: sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum).
Hora:11.00

Desembre,16
Sessió científica. L’Any lepidopterològic 2023
Lloc: sala polivalent del Museu de


Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum).
Hora: 11.00

A continuació us informem d’altres activitats d’interès que organitzen les entitats amb les que la SCL té relació i en les que participem i hi donem recolzament.

Museu de Ciències Naturals de Granollers
Maig-agost
Onzè Dia de les Papallones. Aquesta activitat se celebrarà en diferents caps de setmana dels mesos de maig a agost.

Cinquena trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya.

Dissabte 5 de novembre de 2022. 197 Sessió científica. Aquesta serà ja la cinquena de les sessions dedicades als microlepidòpters. Us recordem que podeu revisar entre les vostres dades d’aquest estiu o d’anys anteriors (fa dos anys que no es celebra degut a la pandèmia del COVID-19) i que presenteu aquestes dades per informar els participants de noves dades sobre lepidòpters, mètodes de preparació, noves espècies descobertes a Catalunya, dades curioses sobre els cicles biològics… Les presentacions no han de ser llargues, al voltant de 10 minuts, però la participació de molts socis farà molt entretinguda i interessant aquesta trobada. Us animem a participar i assistir.

D’altra banda, aprofitem l’ocasió per recordar-vos que estem preparant el nou Butlletí, el número 113 (2022). S’han rebut els originals i hem tancat el termini per presentar els treballs el 30 de setembre. Ja s’ha començat la revisió i properament l’editarem sense retards. Volem fer-vos avinent que hi ha un canvi important en les normes de publicació, que ja haureu pogut observar en l’apartat corresponent de l’últim butlletí 112 (pàg. 142). Hem volgut seguir el que ja fan la majoria de revistes del nostre entorn, i a partir d’ara, la referència de les publicacions a la bibliografia s’indicaran sense abreviatures. Així: Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia, 111: 65-67. S’eliminen, doncs, les abreviatures.


Mes i data
Activitats de la Societat Catalana de Lepidopterologia per a l’any 2022

Març, 26
196 Sessió científica. Miscel·lània fotogràfica
Lloc: sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum)
Hora: 11.00

Març 26
50a. Assemblea general de la SCL
Lloc: sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum)
Hora: 12.00

Abril, 28 Maig, 2Divuitenes Nits de les Papallones (CMN-2022)
Aquesta activitat s’organitzarà amb les mateixes premisses que en les edicions anteriors. Més endavant rebreu informació detallada.

Juny 4
Sortida col·lectiva de la SCL (2022)
Enguany es vol tornar a organitzar una sortida col·lectiva, en un format diferent de les anteriors. Tenint en compte que una excursió de tot un cap de setmana resulta complicada d’organitzar i prohibitiva, sobretot si es va en família, proposem celebrar-la en un sol dissabte del mes de juny. L’activitat constarà d’una excursió al matí, un dinar en un restaurant de la zona i, per aquells que ho vulguin, esperar a la nit per deixar els paranys de llum. L’objectiu científic de la sortida seria prospectar algun quadrat UTM de 10×10, que compti amb molt poques citacions a la base de dades del BIOCAT. El lloc on celebrar-la està en estudi i s’informarà més endavant.

Setembre, 30
Termini de presentació dels treballs i notes pel butlletí 113

Novembre
197 Sessió científica. Cinquena trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya
Lloc: sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum).
Hora:11.00

Desembre, 17
198 Sessió científica. L’Any lepidopterològic 2022
Lloc: sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum).
Hora: 11.00

A continuació us informem d’altres activitats d’interès que organitzen les entitats amb les que la SCL té relació i en les que participem i hi donem recolzament.

Museu de Ciències Naturals de Granollers


Febrer, 19
XIII Trobada del CBMS
Lloc: Museu de Granollers (us vam informar prèviament a la celebració de la  trobada).

Maig-agost
Desè Dia de les Papallones. Aquesta activitat se celebrarà en diferents caps de setmana dels mesos de maig a agost.

Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN) patrocinat pel Museu del Ter i la Universitat de Vic (UVIC-UCC).

Abril, 30
BioBlitz d’Osona
Lloc: Parc de Montesquiu.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona/Ajuntament de Barcelona
Maig, 6-8
BioBlitzBcn 2022
Lloc: Aula Ambiental Bosc Turull.


Activitats de la Societat Catalana de Lepidopterologia per a l’any 2021

Dissabte 11 de desembre, a les 11 h, a la Sala 2 del Museu Blau (plaça Leonardo da Vinci, 4-5 Parc del Fórum, 08019 Barcelona)


195 sessió científica de la SCL «Any lepidopterològic 2021»
14 de març de 2020, a les 11 h, a la sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum).


49a. Assemblea general de la SCL
Any lepidopterològic 2019
194 sessió científica de la SCL, l’última de l’any. Com és habitual cada any, aquesta sessió està dedicada a les troballes més rellevants de l’any 2019.

La sessió tindrà lloc el dissabte 14 de desembre de 2019, a les 11 h, al Museu Blau (plaça de Leonardo da Vinci, 4-5. Parc del Fórum; Barcelona).

Us demanem la vostra col·laboració per elaborar el programa de la sessió. Encara sou a temps de buscar entre totes les dades que heu obtingut algun detall rellevant que vulgueu presentar a la sessió.

Us recordem que és una sessió a fer entre tots i per tant les contribucions de cada persona no han de ser molt llargues (al voltant de 10 minuts), però sí que seria molt bo que tothom presentés alguna observació a la resta de socis per tal d’aconseguir una reunió més interessant i dinàmica. Molts socis aprofiten aquesta trobada per portar part del seu material i així intercanviar informació i ajudar en algunes determinacions difícils.
IV Trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya

Dissabte, 9 de novembre de 2019, tindrà lloc la IV Trobada d’estudiosos del microlepidòpters a Catalunya, a les 11 h, a la sala 2 del Museu Blau (plaça de Leonardo da Vinci, 4-5 – Parc del Fórum; 08019 Barcelona).

Aquesta sessió científica dedicada als microlepidòpters, tindrà un format similar a la del l’any lepidopterològic i consistirà en la presentació de comunicacions sobre diversos aspectes de la biologia d’alguna espècie, noves troballes faunístiques estudis de sistemàtica d’aquest grup de lepidòpters. El termini de presentacions finalitza l’1 de novembre de 2019.

Esperem comptar amb el vostre suport i que la proposta us sembli interessant.
16 Nits de les Papallones a Catalunya i Andorra (CMN-2019)

Us recordem que els dies dijous 1, divendres 2, dissabte 3, diumenge 4 i dilluns 5 d’agost de 2019, tindran lloc les 16 Nits de les Papallones a Catalunya i Andorra (CMN-2019).

La lluna nova serà el dia 1, per tant els dies triats seran òptims. De les primeres edicions ja han estat publicats els informes de les dotze primeres (80 % d’eficiència!). Els podeu consultar als butlletins de la SCL. Adjunt trobareu la versió en pdf de l’últim informe recentment publicat al butlletí 109 (CMN-2015).

Com sempre, trobareu adjunts una sèrie de documents que podeu consultar en aquest ordre:
· INSTRUCCIONS CMN-2019.pdf, en què es donen les normes bàsiques per a la recollida de dades.
· FITXA DE CAMP CMN-2019.pdf, que és el formulari per a la recollida de dades al camp. Ep! recordeu que té dues cares.

També, per aquells que voldreu introduir personalment les dades a l’ordinador:
· LOCALITATS CMN-2019.xls, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les dades geogràfiques, meteorològiques, etc., de les localitats mostrejades.
· ESPÈCIES CMN-2019.xls, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les llistes d’espècies censades en cada localitat.

Només ens queda animar-vos a tots a participar i a donar la màxima difusió a aquesta activitat entre totes les persones que penseu que poden tenir algun interès per les papallones nocturnes.
Recordeu que un dels objectius de les nits de les papallones, tal com nosaltres les entenem, és descobrir noves «vocacions» i donar a conèixer la SCL. Animeu-vos a sortir al camp a observar papallones nocturnes!

Com sempre, si teniu qualsevol dubte, podeu escriure a les adreces de: Jordi Dantart i de Jordi Jubany

Ben cordialment,
Jordi Dantart i Jordi Jubany


Dissabte 15 de desembre de 2018, al Museu Blau

Sessió científica Any lepidopterològic 2018, que té com objectiu que tots els socis que ho vulguin presentin els resultats que els semblin més rellevants de les seves observacions / captures durant l’any 2018. Com ja queda poc més de tres setmanes us escrivim aquest missatge per recordar-vos que encara esteu a temps de buscar entre totes les dades que heu obtingut algun detall rellevant que vulgueu presentar a la sessió.

Us recordem que és una sessió pensada per fer entre tots i per tant les contribucions de cada persona no han de ser gaire llargues (al voltant de 10 minuts), però sí que seria molt bo que tothom presentés alguna observació a la resta de socis per tal d’aconseguir una reunió més interessant i dinàmica. Molts socis aprofiten aquesta trobada per portar part del seu material i així intercanviar informació i ajudar en algunes determinacions difícils.

Exposició «Societat Catalana de Lepidopterologia, 40 anys de recerca lepidopterològica»

Del 6 al 30 de novembre de 2018, al claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47; Barcelona)

De l’11 de desembre fins a final de gener, al Museu Blau (Parc del Fòrum. Pl. Leonardo da Vinci, 4-5; Barcelona)

Com a acte principal de la celebració dels 40 anys de la SCL, i amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Història Natural, hem preparat una exposició commemorativa amb una petita història de la nostra entitat acompanyada d’una col·lecció de fotos interessants de lepidòpters. Es farà un acte inaugural al qual us invitem a tots i a totes per trobar-nos en aquesta agradable avinentesa.

Exposició: Societat Catalana de Lepidopterologia, 40 anys de recerca lepidopterològica

Lloc i dates: Claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47; Barcelona), del 6 al 30 de novembre de 2018

Acte inaugural: dimarts 6 de novembre de 2018, a les 19 h, a la Sala Pere Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans. L’acte consistirà en la presentació de l’exposició i amb tres intervencions sobre aspectes actuals de la lepidopterologia a Catalunya:

  • Una diagnosi de l’estat dels ropalòcers catalans basada en 25 anys de seguiment del CBMS, a càrrec de Constantí Stefanescu
  • Estat del coneixement dels heteròcers de Catalunya: aportació de la SCL, a càrrec de Jordi Dantart
  • La conservació dels lepidòpters de Catalunya, a càrrec de Josep Maria Olmo

Esperem la vostra assistència per celebrar junts aquest aniversari, que amb tots vosaltres hem fet possible.

Fa uns dies que s’ha publicat «Es parpalhóles dera Val d’Aran», un material divulgatiu que el Conselh d’Aran va encarregar a la Societat Catalana de Lepidopterologia.

Es tracta d’un fulletó per una cara i un pòster per l’altra. Tal com es presenta, a mesura que es va desplegant apareixen els diferents apartats amb continguts relacionats amb el món de les papallones i particularitzats en el cas de la Vall d’Aran. Un cop desplegat, es troben representades 40 especies, una mica menys d’un terç de les papallones diürnes presents a la Vall. Aquesta selecció és una barreja d’espècies comuns i senzilles de determinar i d’altres de representatives de la Vall d’Aran. Cada espècie s’ha dibuixat de manera que donés informació sobre algun aspecte de la seva biologia, comportament… i en una posició totalment natural.

Es un treball fet entre la SCL i una sèrie de col·laboradors als que volem agrair la feina. Aquest material ha estat possible gràcies a la Cristina Mandruga, la persona que ens va proposar fer-lo i amb qui vam establir les bases, relleu que ha pres després en Gerard Viló, amb qui l’hem finalitzat. La Verónica Barés i la Mertxe Vidal van traduir i corregir el text a l’aranès.

Els dibuixos són d’en Martí Franch, i la maquetació i disseny ha anat a càrrec d’en Lluc Julià. En Ferran Páramo ha preparat la cartografia. En Jordi Dantart i en Jordi Jubany han fet els textos i, en Mike Lockwood ha seleccionat els itineraris. La revisió del text ha anat a càrrec d’en Marià Pou i la traducció al castellà de l’Ivan Afonso. I les fotografies de paisatges són de la Montse Bacardit i del Gerard Viló.

Només s’ha imprès en aranès. Es pot baixar en català o castellà a la pàgina web del Conselh Generau d’Aran.

19 de maig de 2018, a les 11 h, a la sala d’actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Conferència Entendre els lepidòpters a través del DNA, a càrrec de Joan Carles Hinojosa de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona.

Des dels inicis de la ciència moderna la classificació taxonòmica de les espècies, i sobretot de lepidòpters, s’ha basant preeminentment en la morfologia. Ara bé, durant les darreres dècades s’ha estat gestant una gran revolució protagonitzada pel DNA. La informació que conté el DNA ens ajuda a establir amb precisió quina relació filogenètica hi ha entre espècies i, fins i tot, entre poblacions, cosa que obre un ampli ventall de coneixement abans ocult.

A Europa, el Laboratori sobre la Diversitat i Evolució de les Papallones (Butterfly Diversity & Evolution Lab) de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona, és un dels principals exponents en la tasca de generar coneixement a partir del genoma dels lepidòpters. Es detallarà com funciona aquest tipus de recerca a través de la feina que fem al nostre laboratori, des de la recol·lecció fins a l’obtenció de resultats, tot explicant les tècniques emprades i alguns dels nostres descobriments.

La conferència començarà per conceptes bàsics i serà apta per a tots els públics.


Calendari d’activitats del 2018

Data
Activitat
17 de març
47a. Assemblea general de la SCL

A les 11 h, a la sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum).
21 d’Abril
Sopar inaugural de la temporada 2018

A les 20.30 h, al restaurant el Toll; dins el terme municipal de Collsuspina (Moianès).
Del 10 al 14 de maig
Quinzenes Nits de les Papallones (CMN-2018)

Aquesta activitat s’organitzarà amb les mateixes premisses que en les edicions anteriors. Més endavant en rebreu informació detallada.

Maig, data a determinar
Aplicació del DNA a l’estudi dels lepidòpters

Lloc i hora: a determinar
27 d’octubre,
4a. Trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya

On es presentaran comunicacions sobre microlepidòpters.
Lloc: sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum).

Novembre
Actes de celebració del 40è aniversari de la fundació de la SCL

15 de desembre
L’Any lepidopterològic 2018

Lloc: sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum)

Us informem, també, d’altres activitats que organitzen el Museu de Ciències Naturals de Barcelona o el Museu de Ciències Naturals
de Granollers, a les quals la SCL dona el seu recolzament:

Museu de Ciències Naturals de Barcelona
20 i 21 d’abril
8a. BioBlitz-BCN, al Jardí Botànic Històric de Montjuïc

28 d’abril

8a. Sessió Científica sobre Invertebrats i Medi Ambient
Lloc: Plens de l’Ajuntament de Cervelló, amb la participació de destacats ponents i estudiosos

10 de novembre
9a. Trobada Francesc Español de Col·laboradors del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Museu de Ciències Naturals de Granollers

Maig-agost
6è Dia de les Papallones. Aquesta activitat se celebra en diferents caps de setmana dels mesos de maig a agost.


Any Lepidopterològic 2017

Dissabte 16 de desembre de 2017, se celebrarà la sessió científica Any Lepidopterològic 2017, a les 11 h, al Museu Blau.

Us recordem que és una sessió a fer entre tots i per tant les contribucions de cada persona no han de ser molt llargues (al voltant de 10 minuts), però sí que seria molt bo que tothom presentés alguna observació a la resta de socis per tal d’aconseguir una reunió més interessant i dinàmica. Molts socis aprofiten aquesta trobada per portar part del seu material i així intercanviar informació i ajudar en algunes determinacions difícils.

IlI Trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya

Dissabte 4 de novembre de 2017, III Trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya. Aquesta sessió científica, dedicada als microlepidòpters, té un format similar a la del l’any lepidopterològic i consistiria en la presentació de comunicacions sobre microlepidòpters.

La sessió tindrà lloc a partir de les 11 h, al Museu Blau. Tots els interessats a presentar comunicacions haurien de posar-se en contacte amb la Secretaria de la SCL.

El termini per a les presentacions finalitza l’1 de novembre de 2017. Esperem comptar amb el vostre suport i que la proposta us sembli interessant46ena Assemblea General de la SCL

Us convoquem a la 46ena Assemblea general de la SCL que tindrà lloc el proper dissabte 22 d’abril, a les 12 h en primera convocatòria i a les 12.30 en segona convocatòria, a la Sala d’Actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Plaça Leonardo da Vinci 4-5; Barcelona).

L’ordre del dia és el següent:

  1. Lectura i aprovació de l’acta de l’assemblea anterior
  2. Línies generals d’actuació de la societat durant l’any 2016
  3. Programa d’actuacions per a l’any 2017
  4. Precs i preguntes

Com cada any, els socis poden arribar a partir de les 11 h. En aquella hora prèvia a l’Assemblea els socis poden intercanviar informacions diverses, especialment sobre lepidòpters, i també identificar exemplars dubtosos que els interessats hauran portat en capses entomològiques o fotografies  en un ambient relaxat i distés.

Activitats de la Societat Catalana de Lepidopterologia per a l’any 2017

Us proposem un calendari preliminar de les activitats programades per la SCL per a l’any 2017. Les dates d’algunes activitats ja han estat fixades, mentre que les d’altres encara estan pendents de ser concretades. Tot i això, l’objectiu d’aquest calendari és que estigueu assabentats amb prou antelació de les propostes de la Societat. Com sempre, us anirem informant de cada activitat quan s’apropi la data de la seva celebració i d’altres que es puguin afegir si fos el cas.

Recordeu, a més, que qualsevol soci pot suggerir alguna proposta de sessió científica que la Junta estudiarà amb molt d’interès.

Mes i data · Activitat

Abril, 22

46 Assemblea de la SCL

A les 11 h, a la sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum).

Maig o Juny

Sortida col·lectiva de la SCL

S’està intentant organitzar una sortida col·lectiva cap el sud de Catalunya. Sobre el lloc i les dates us informarem més endavant.

Setembre, 21-25

Catorzenes Nits de les Papallones (CMN-2017)

Aquesta activitat s’organitzarà amb les mateixes premisses que en les edicions anteriors. Més endavant rebreu informació detallada.

Octubre

Sessió científica a determinar

Novembre, 4

3a. Trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya

A la sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum). Hora: a determinar (en funció del nombre de comunicacions).

Es presentaran comunicacions, més o menys formals, sobre aspectes relacionats amb els microlepidòpters.

Desembre, 16

L’Any lepidopterològic 2017

A la sala polivalent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau; espai del Fòrum). Hora a determinar (en funció del nombre de comunicacions).

Aprofitem per informar-vos d’altres activitats que organitzen el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, que molt probablement poden interessar als socis de la SCL:

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Del 19 al 21 de maig. 8ena  BioBlitzBCN, al Jardí Botànic Històric de Montjuïc.

Museu de Ciències Naturals de Granollers

Juny. 5è Dia de les papallones. La data encara està per determinar.

17 de desembre, a les 11 h, al Museu Blau, se celebrarà la sessió científica Any lepidopterològic​ 2016.

La sessió té per objectiu que tots els socis que ho vulguin presentin els resultats que els semblin més rellevants de les seves observacions/captures durant l’any 2016.

Us recordem que és una sessió a fer entre tots i per tant no cal que les contribucions de cada persona siguin molt llargues (al voltant de 10 minuts), però si que seria molt bo que tothom presentés alguna observació a la resta de socis per tal d’aconseguir una reunió més interessant i dinàmica. Molts socis aprofiten aquesta trobada per portar part del seu material i així intercanviar informació i ajudar en algunes determinacions difícils​.

Us esperem​ i us animem a participar​-hi!


5 de novembre de 2016. II Trobada d’estudiosos dels microlepidòpters a Catalunya II.

Us recordem que aquest any celebrarem la segona sessió científica dedicada als microlepidòpters, amb un format similar a la del l’any lepidopterològic. Per aquest motiu, i sabent que el temps passa ràpid i per tal de que ho tingueu present a la vostra agenda i us pugeu preparar alguna contribució per l’acte, us enviem aquest primer recordatori.

El funcionament de la sessió serà similar a la de l’any passat i consistiria en la presentació de comunicacions sobre microlepidòpters (noves troballes, dades sobre biologia, revisions d’algun grup d’espècies, etc.) amb total llibertat alhora de triar allò que es vol comunicar. Ens agradaria, per tant, no només comptar amb l’assistència dels que ja fa temps que dediquen els seus esforços a estudiar els lepidòpters més petits, sinó també d’altres socis que tinguin curiositat per saber-ne més.

La sessió tindrà lloc el dissabte 5 de novembre, a apartir de les 11 h, al Museu Blau. Aquells que vulgueu presentar alguna comunicació només cal que ens ho feu saber a través de l’adreça electrònica de la SCL o per correu postal, indicant el nom o noms dels que fareu la presentació i títol.

El programa provisional és el següent:

  • Dantart, J.: Titanio ledereri (Staudinger, 1870), un nou microlepidòpter per a la fauna ibèrica (Lepidoptera: Crambiidae, Odontiinae).
  • Macià , R. : Breus observacions sobre Stygia australis.
  • Olivella, E.: La família Tischeriidae a la península Ibèrica. Una gran desconeguda.
  • Fernández, D. Analogia de la plaga del Boix, Cydalima perspectalis, amb altres plagues d’invertebrats.

Esperem comptar amb el vostre suport i que la proposta us sembli interessant.

Del 2 al 6 de juny de 2016, tindran lloc les Tretzenes nits de les papallones a Catalunya (CMN-2016). La lluna nova cau el dia 5, per tant els dies triats seran òptims.

Com sempre, trobareu adjunts una sèrie de documents que podeu consultar en aquest ordre:

INSTRUCCIONS CMN-2016.pdf, en què es donen les normes bàsiques per a la recollida de dades.

FITXA DE CAMP CMN-2016.pdf, que és el formulari per a la recollida de dades al camp. Ep! recordeu que té dues cares.

També, per aquells que voldreu introduir personalment les dades a l’ordinador:

LOCALITATS CMN-2016.xls, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les dades geogràfiques, meteorològiques, etc., de les localitats mostrejades.

ESPÈCIES CMN-2016.xls, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les llistes d’espècies censades en cada localitat.

Dissabte 2 d’abril, 45ena Assemblea general de la SCL

Dissabte 2 d’abril, a la Sala d’Actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Plaça Leonardo da Vinci 4-5 ), a les 12 hores en primera convocatòria i a les 12.30 en segona convocatòria.

L’ordre del dia és el següent:

  1. Lectura i aprovació de l’acta de l’assemblea anterior
  2. Línies generals d’actuació de la societat durant l’any 2015
  3. Renovació de càrrecs de la junta directiva
  4. Programa d’actuacions per a l’any 2016
  5. Precs i preguntes

 


Dissabte 12 de desembre, a les 11 h, al Museu Blau, 182ena sessió científica dedicada al microlepidòpters

La sessió té com objectiu que tots els socis que ho vulguin presentin els resultats que els semblin més rellevants de les seves observacions /captures durant l’any 2015.

Tot i que queden poc més de dues setmanes encara sou a temps de buscar entre totes les dades que heu obtingut, algun detall rellevant que vulgueu presentar a la sessió.

Us recordem que és una sessió a fer entre tots i per tant les contribucions de cada persona no cal que siguin molt llargues (al voltant de 10 minuts), però si que seria molt bo que tothom presentés alguna observació a la resta de socis per tal d’aconseguir una reunió més interessant i dinàmica. Molts socis aprofiten aquesta trobada per portar part del seu material i així intercanviar informació i ajudar en algunes determinacions difícils.

Us esperem i us animem a participar-hi.
Elisenda Olivella. SCL.

Dissabte 7 de novembre. Sessió matinal dedicada íntegrament als microlepidòpters

Dissabte 7 de novembre, a partir de les 10 h, al Museu Blau, tindrà lloc una sessió científica dedicada al microlepidòpters. Consistirà en la presentació de comunicacions sobre microlepidòpters (noves troballes, dades sobre biologia, revisions d’algun grup d’espècies, etc.), i també hi hauran comunicacions divulgatives sobre alguna família o gènere per tal de promoure l’interès pels microlepidòpters a tots els socis. Esta oberta a tots els socis, als que fa temps que dediquen els seus esforços a estudiar els lepidòpters més petits, així com els altres socis que tinguin curiositat per saber-ne més sobre aquestes papallones. Aquells que vulguin presentar alguna comunicació només cal que ho facin saber a través del correu electrònic de la societat (scl.ichn@iec.cat). Nom o noms dels que fareu la presentació i títol és suficient. Properament us indicarem el llistat de presentacions de la Sessió.

De l’1 al 5 d’octubre de 2015. Nits de les papallones.

Un any més, i per dotzena vegada consecutiva, ens plau convocar les nits de les papallones de l’any 2015 (CMN-2015), coincidint, com en anys anteriors, amb les que s’organitzen a tot Europa (EMN-2015). Les premisses són les mateixes de sempre: sortir al camp, deixar els paranys i fer llistes ben llargues de papallones nocturnes, per aconseguir, entre tots, el cens d’heteròcers més gran possible, això si, ben determinat. Recordeu que per afegir una espècie a la llista cal estar-ne ben segurs!

Enguany toca treballar els lepidòpters de la tardor, ja que les dates triades són els primers dies d’octubre: dijous 1, divendres 2, dissabte 3, diumenge 4 i dilluns 5 d’octubre de 2015. Algú pot pensar que no és la millor època de l’any i que no trobarem tantes papallones com al juliol o l’agost, però les espècies de la tardor també són interessants i mereixen atenció. Si feu memòria, l’any 2007 ja les vam organitzar per l’octubre i es van censar 211 espècies. Ara toca superar-ho entre tots.

Com sempre trobareu adjunts una sèrie de documents que podeu consultar en aquest ordre:

INSTRUCCIONS CMN-2015.pdf, en què es donen les normes bàsiques per a la recollida de dades.

FITXA DE CAMP CMN-2015.pdf, que és el formulari per a la recollida de dades al camp. Ep! Recordeu que té dues cares.

També, per aquells que voldreu introduir personalment les dades a l’ordinador:

LOCALITATS CMN-2015.xls, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les dades geogràfiques, meteorològiques, etc., de les localitats mostrejades.

ESPÈCIES CMN-2015.xls, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les llistes d’espècies censades en cada localitat.

Només ens queda animar-vos a tots a participar i a donar la màxima difusió a aquesta activitat entre totes les persones que penseu que poden tenir algun interès per les papallones nocturnes.

Recordeu que un dels objectius de les nits de les papallones, tal com nosaltres les entenem, és descobrir noves «vocacions» i donar a conèixer la SCL. Aquesta activitat s’està significant per ser una de les més participades pels socis de la SCL. Que això continuï sent així depèn de tots.

Com sempre, si teniu algun dubte podeu escriure a les adreces següents: Jordi Dantart i Jordi Jubany.

Ben cordialment,
Jordi Dantart i Jordi Jubany

Dissabte 9 de maig de 2015, a les 11 h, al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau, espai Forum, Pl. Leonardo da Vinci, 4-5).

Variació alar en melanisme a la Blanqueta perfumada (Pieris napi) a partir d’un gradient estacional i altitudinal, a càrrec d’Andreu Ubach. Aquest lepidòpter presenta un polifenisme entre generacions. S’estudia el grau de melanisme de successives generacions en relació a les condicions ecològiques en que es troben els individus.

Dissabte 14 de març de 2015, de 9.15 a 14 h, a la sala de Plens de l’Ajuntament de Cervelló.

VII Sessió Científica sobre Invertebrats i Medi Ambient, amb el suport del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, de la Institució Catalana d’Història Natural, de la Societat Catalana de Lepidopterologia, de l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Consulteu el programa complet.

44 Assemblea General de socis de la SCL

Us informem de la celebració de l’Assemblea General de socis de la SCL que se celebrarà el dissabte 21 de febrer de 2015, a la Sala d’Actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Plaça Leonardo da Vinci 4-5; Barcelona), a les 12 hores en primera convocatòria i a les 12.30 en segona convocatòria.

L’ordre del dia és el següent:

  1. Lectura i aprovació de l’acta de l’assemblea anterior
  2. Línies generals d’actuació de la societat durant l’any 2014
  3. Programa d’actuacions per a l’any 2014
  4. Precs i preguntes

 


Any lepidopterològic 2014

Dissabte 13 de desembre, al Museu Blau.

La sessió té com objectiu que tots els socis que ho vulguin presentin els resultats que els semblin més rellevants de les seves observacions / captures durant l’any 2014.

Com ja queda poc més d’un mes us escrivim aquest missatge per animar-vos a buscar entre totes les dades que heu obtingut algun detall rellevant que vulgueu presentar. A tall d’exemple n’enumerem unes quantes: una nova localitat d’una espècie poc coneguda, observacions biològiques dels estadis immaturs, comportaments insospitats dels adults, noves plantes nutrícies o qualsevol altra detall.

Us recordem que és una sessió a fer entre tots i per tant les contribucions de cada persona no cal que siguin molt llargues (al voltant de 10 minuts), però sí que seria molt bo que tothom presentés alguna observació a la resta de socis per tal d’aconseguir una reunió més interessant i dinàmica. Molts socis aprofiten aquesta trobada per portar part del seu material i així intercanviar informació i ajudar en algunes determinacions difícils.

Us esperem!

Nit de les papallones 2014 Es convoquen per a tots els amants de les papallones i que vulguin participar en aquesta activitat, les onzenes nits de les papallones a Catalunya (CMN-2014).

Les dates triades són, com sempre, les mateixes que proposen els col·legues que organitzen les European Moth Nights (EMN-2014): dijous 17, divendres 18, dissabte 19, diumenge 20 i dilluns 21 de juliol de 2014. La lluna nova cau el dia 27, per tant els dies triats estarà minvant.

Els arxius adjunts aporten més informació i us serviran per recollir les dades, de forma homogènia per a tots els participants:

Instruccions, en què es donen les normes bàsiques per a la recollida de dades​ (​dues cares). Es poden introduir personalment les dades a l’ordinador:

Localitats, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les dades geogràfiques, meteorològiques, etc., de les localitats mostrejades.

Espècies, és un full de càlcul del programari Microsoft Excel per recollir les llistes d’espècies censades en cada localitat.

Fitxa de camp.

Només ens queda animar-vos a tots a participar i a donar la màxima difusió a aquesta activitat entre totes les persones que penseu que poden tenir algun interès per les papallones nocturnes.

Com sempre, si teniu algun dubte podeu escriure a Jordi Dantart, o a Jordi Jubany.

43 Assemblea General Ordinària

Dissabte 26 d’abril de 2014, a la Sala d’Actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Plaça Leonardo da Vinci 4-5 ), a les 11 h en primera convocatòria i a les 11.30 en segona convocatòria.

Ordre del dia:

1. Lectura i aprovació de l’acta de l’assemblea anterior
2. Línies generals d’actuació de la societat durant l’any 2013
3. Renovació de junta
4. Programa d’actuacions per a l’any 2014
5. Precs i preguntes

Per tal que els socis que no puguin assistir a l’acte puguin exercir el dret de vot, cal que enviïn la butlleta, indicant el nom del soci en el qual deleguen el vot. Aquesta butlleta s’ha de lliurar dins d’un sobre clos, adreçat a la Secretaria de la SCL (Apartat de Correus 35049; 08080 Barcelona), abans del dia 10 d’abril de 2014.

Com cada any hem preparat un conferencia sobre un tema que pugui interessar a tots els socis. En aquesta ocasió tindrem la presentació de dues eines que ajuden a la recollida de dades d’observacions de lepidòpters.

En acabar l’Assemblea, a les 12 h, Marc Anton, presentarà el web ornitho.cat i el TRIM*utilitzant diferents exemples reals amb papallones (a partir de dades del CBMS) i ocells.

Ornitho.cat: una eina per a la gestió de les observacions naturalístiques

Des de fa uns anys, els portals web de recopilació d’observacions naturalístiques s’han popularitzat enormement. A casa nostra, l’Institut Català d’Ornitologia va posar en marxa l’any 2009 el portal web ornitho.cat, una adaptació del que s’havia creat a Suïssa pocs anys abans. Ornitho permet no només d’emmagatzemar i compartir informació generada per cada observador, sinó també la consulta de les dades de forma àgil i senzilla.

Ornitho.cat és ja una font d’informació extremadament valuosa sobre els ocells i una eina imprescindible per als ornitòlegs del país. A partir de l’1 de maig també es podran entrar i consultar en aquest portal web les observacions de mamífers, rèptils, amfibis, papallones diürnes i libèl·lules de Catalunya. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a l’interès de diverses societats. En particular, el Museu de Ciències Naturals de Granollers ha adaptat per ornito.cat les seccions de mamífers i de papallones diürnes.

El TRIM (TRends and Indices for Monitoring data)

És un paquet de programari utilitzat per determinar les tendències poblacionals de les espècies. Permet el recompte utilitzant l’estimació que falta, i produeix índexs anuals i els errors estàndard per regressió de Poisson.

Esperem que sigui del vostre interès.
Us hi esperem!

V Trobada sobre Invertebrats de Zones Humides

Dissabte 24 de maig de 2014, al Prat de Llobregat, coincidint amb el Dia Mundial de la Biodiversitat. Vegeu més informació sobre la trobada i la convocatòria de comunicacions científiques en aquest arxiu.

 

Any lepidopterològic 2013 Dissabte 14 de desembre, al Museu Blau. La sessió té com a objectiu que tots els socis que ho vulguin presentin els resultats que els semblin més rellevants de les seves observacions/captures durant l’any 2013. Com que ja queda poc temps, us fem un recordatori per animar-vos a buscar entre totes les dades que heu obtingut, algun detall rellevant que vulgueu presentar. A tall d’exemple n’enumerem unes quantes: una nova localitat d’una espècie poc coneguda, observacions biològiques dels estadis immaturs, comportaments insospitats dels adults, noves plantes nutrícies o qualsevol altra detall.

Us recordem que és una sessió a fer entre tots i per tant les contribucions de cada persona han de ser curtes (al voltant de 10 minuts), però sí que seria molt bo que tothom presentés alguna observació a la resta de socis per tal d’aconseguir una reunió més interessant i dinàmica. Molts socis aprofiten aquesta trobada per portar part del seu material i així intercanviar informació i ajudar en algunes determinacions difícils.

Una pàgina web dedicada al ropalòcers europeus especialment centrada en els romanesos.

 

Us anunciem un web dedicat, principalment, al ropalòcers europeus; el podeu consultar en aquesta adreça.

Reportatge sobre el numero 100 del Butlleti a TV3

Amb motiu de la publicació del número 100 del Treballs de la Societat Catalana de Lepidopterologia, el programa El Medi Ambient de TV3 ha emès un reportatge que podeu consultar en aquest enllaç.

26 d’octubre de 2013, a les 11 h, a la sala 3 del Museu Blau (edifici del Fòrum), Museu de Ciències Naturals de Barcelona (plaça de Leonardo da Vinci, 4-5; Barcelona).Darreres aportacions i descobertes sobre els àrctids de la península Ibèrica (LEPIDOPTERA, EREBIDAE, LITHOSIINAE I ARCTIINAE), a càrrec de Ramon Macià.

Tot i que podia semblar que ja estava tot molt estable, aquests últims anys s’han produït una sèrie de canvis sistemàtics importants pel que fa als àrctids de la península Ibèrica. Alguns han implicat noves combinacions (binomi Eilema pseudocomplana iberica a Eilema complana iberica von Mentzer,1980 stat. n., comb. n.), mentre que d’altres han consistit en espècies europees (Diaphora sordida (Hübner,[1803]) o africanes (Apaidia barbarica, Legrand, 1939) detectades per primer cop a la Península. De totes maneres, probablement, el canvi més notable és el que s’ha produït amb el gènere Chelis, gènere que ha passat d’estar representat per només una sola espècie (Chelis maculosa (Denis & Schiffermüller, 1775) a tres (l’anterior C. maculosaC. arragonensis (Staudinger, 1894) stat. n. i C. cantabrica, Macià, Gastón, Redondo & Ylla, 2013, sp.n.). Amb tot el número d’àrctids Peninsulars es ja de 69 espècies.

Ramon Macià, explicarà d’una manera didàctica i senzilla, la biologia, l’àrea de distribució i la morfologia externa i interna per facilitar la correcta identificació de les espècies anteriors.

22 d’octubre de 2013, a les 18 h, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (c. del Doctor Aiguadé, 88. 08003 Barcelona), dins el cicle «(R)evolució. Fronteres del coneixement», conferència, Papallones, la saviesa de la natura, a càrrec de Roger Vila. Investigador de l’IBE (CSIC-UPF).Aquest cicle està organitzat per l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), amb el suport de la Fundación Botín, i tindrà lloc durant el mesos d’octubre i novembre. Es tracta d’un cicle de conferències de divulgació científica dirigides a un públic general per tal d’apropar els últims estudis del camp de la biologia evolutiva a la societat.

Altres activitats

Projecte «Apadrina una mariposa leonesa»

Per col·laborar en aquest projecte, seguiu aquest enllaç.